BLOG3 - Rob Dijkstra Huwelijksfotografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

TIPS VOOR JE EIGEN PLANNING

Trouwen brengt veel vragen met zich mee. Gelukkig staat het internet vol goede tips over de ringen, de ceremonie enz...
Hierbij mijn tips - als fotograaf - om je reportage nog mooier uit te laten komen...

De voorbereidingen van de bruid: daar beginnen mijn albums meestal mee. Houd er rekenig mee dat de foto's veel mooier uitkomen als je in een ruime kamer met lichte wanden en grote ramen bent. Als fotograaf ben ik er alleen de allerlaatste fase bij (als je de jurk al aan hebt, maar die nog niet dichtgeknoopt is).  Ik respecteer je privacy natuurlijk.

'Je mag mij niet fotograferen, want ik ben nog niet klaar'... dt hoor ik als fotograaf nog wel eens. Maar als het de moeder van de bruid is, die dit zegt, dan gaat dat tóch gebeuren. Want die foto's wil jij niet missen in het album. Dus zorg dat iedereen 'foto-ready' is als de fotograaf aankomt. Je hebt de fotograaf er toch niet bij om geen foto's te maken? En dus: als mama de sloffen nog aan heeft, komt ze met de sloffen op de foto...

De locatie van de fotoshoot bepaald voor een deel de sfeer van de foto's. Kijk naar een locatie met veel afwisseling, veel licht en het liefst op korte afstand. Het heen en weer rijden naar merdere locaties is niet praktisch en dat kost veel tijd die we beter kunnen besteden aan het maken van foto's. Zorg dus voor een alles-in-een locatie. Tijdens het kennismakingsgesprek heb ik een hoop tips voor (en die krijg je op papier van me mee).

Timing: als je de fotoshoot vóór de ceremonie wilt laten maken, zorg dan dat de timing klopt. Ik kan je wel helpen met een logische dagplanning. Als je de fotoshoot doet voordat je daggasten komen hoeven ze je de rest van de dag niet te missen.

Be natural: probeer de camera gewoon te vergeten. Je moet niet het idee hebben dat als de fotograaf in de buurt is, je een bepaald gezicht moet trekken. Het is juist mooi als je echt jullie emoties kunt laten zien, en dat lukt niet als je iedere keer dat je de fotograaf ziet 'poseert'. Wees dus gewoon jezelf: zo krijg je foto's die echt zijn; tijdens de plagerige speech van de ceremoniemeester zie je dat je een rode kleur krijgt, als je lol hebt met vrienden zie je een geweldige lach, of wanneer je elkaar kust, zie je jullie blik, dat zijn de echte momenten die je graag wilt terug zien.

Ik houd van verrassingen... maar liever niet op je trouwdag. Overdonder de fotograaf niet met vijf A4'tjes van mensen en gebeurtenissen die je op de foto wilt hebben. Dat is 'too much'. Als ervaren fotograaf weet ik echt wel hoe het werkt. Datzelfde geldt ook voor groepsfoto's. Beter een klein aantal leuke foto's dan tientallen groepsfoto's die allemaal 'meer van hetzelfde' zijn. Ik fotografeer al 30 jaar huwelijksreportages. Hoeveel expertise mag ik meebrengen?

Dat kun je toch wel wegphotoshoppen? Ga er niet vanuit dat de fotograaf de rommel in de achtergrond wel uit beeld kan houden of op de computer gaat verwijderen. Zorg gewoon dat overal waar de fotograaf komt het huis op orde is. Als je veel losse spullen in huis hebt, veel dozen, kleding op stoelen dan komt dat in de foto's terug. Zorg dus dat alle rommel (want geloof me: er is geen enkel huis helemaal vrij van) achter een deur zit waar niemand komt (of in elk geval de fotograaf niet). Een opgeruimd huis ademt rust uit - ook op de foto's.

Wel of geen album laten maken? Laat je niet leiden door het gevoel 'ik wil het zelf kiezen'. Als fotograaf kijk ik de hele dag uit naar mooie plaatjes, uitingen van emoties, spettermomentjes en uitbundige lachen. Ik maak je dag mee als 'buitenstaander met een scherpe blik'. Ik zie een hoop wat aan jullie voorbij gaat. Juist in een album kan ik dat op zijn mooist laten uitkomen. Laat je dus verrassen...

TERUG NAAR DE OPENINGSAGINA

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu